Håndarbeid

De fleste kvinner har drevet med en eller annen form for håndarbeid. For noen har stopping av strømper elle strikking av kofter vært en del av arbeidsoppgavene i hjemmet og helt naturlig ”å ha noe i hendene”. Noen synes bestemt de har gjort nok av det, men andre savner denne hobbyen. Hvis håndarbeid har vært en viktig interesse for beboeren,  kan en forsøke å finne et arbeid tilpasset nåværende funksjonsnivå. Noen mestrer fremdeles strikking og hekling, hvis de holder seg til enkle oppskrifter. Toving er også populært og noe de fleste kan utføre. Det varme såpevannet gjør godt for hendene og det finnes utallige former å tove. Blomster krever litt teknikk, men blir veldig flotte og personlige.

Dekorasjoner med filtenål: Farget ull kan også brukes til lae dekorasjoner med en filtenål. Man kan lage bilder.ved å buke det ytterste laget av en serviett med motiv. Plasser det på en skumgummiplate i samme størrelse. Ullen dyttes så nedi servietten med en filtenål, og motivet på servietten blir kopiert i farget ull. Man kan også lage fargerike mønstre eller blomster som kan gjøres til flotte brystnåler. Klipp opp et kaffefilter til egnet størrelse og legg på ull etter fri fantasi. Denne aktiviteten egner seg også godt for hemiplegikere. Fest da skumgummiplaten med dobbeltsidig tape til bordet slik den ligger stødig mens brukeren arbeider med en hånd.

IMG_2726Strikking/ hekling: Velg arbeid tilpasset den enkelte. Enkle ting, som grytekluter, skjerf og lapper til lappeteppe er oppgaver mange mestrer. Undgå mørke farger da er det vanskeligere å se maskene. Det er mulig å forstørre grep på heklenål med mosegummi eller lignende dersom beboer har vansker med å holde nålen. Man kan også prøve seg på fingerhekling. De som ikke klarer å strikke eller hekle, kan være med å nøste garn (en holder garnbunten mens en annen nøster).

Broderi: Det finnes ulike typer broderi, så en bør finne ut hvilken type broderi hver enkelt har pleid å utføre. Mange eldre har nedsatt syn og finmotorikk. Grovere stoffer og større sting  vil forenkle arbeidet (f. eks klostersøm, diamantsting, store korssting). Ta gjerne i bruk lupe om nødvendig.

Sy sammen lapper: De som ikke lenger kan brodere, kan forsøke å sy sammen lapper til lappeteppe. Her brukes større nål, tykkere garn og enklere søm. Lappene kan også hekles/sys sammen i kanten og dekoreres med perler/blomster og bli gode pulsvarmere.