Spille spill

Spill kan være god adspredelse og en gøy måte å være sammen på. Som hovedregel kan man si at man bør unngå spill som er ukjente eller har kompliserte spilleregler. Det må selvfølgelig  ses individuelt an. Har man spilt bridge i mange år og ønsker å fortsette er det klart man kan det (hvis det er noen å spille med!)

Et spill som for eksempel LUDO er ganske komplisert, og personer med demens kan ha problemer med å spille det. Derfor kan det være lurt å velge enklere brettspill, yatzy eller enkle huske/memory spill.

Eller prøv forskjellige spørsmålsspill: Mitt skip er lastet med kan spilles i mange varianter eller det kan være quizspørsmål om lokale eller nasjonale begivenheter. Man kan også lage en bildequiz  med kjente motiver av redskaper, severdigheter, personer med mer.

Mange eldre har også glede av å bruke nettbrett som ipad eller android. Her kan man spille, se på bilder, gå på nettet og se værutsikten i San Fransisco og mye mer.

Det finnes også mange moroklipp på www.youtube.com man lete frem og ha som aktivitet på en storskjerm.

Og så selvfølgelig Bingo!

Det kan sies mye om bingo, men det er god kognitiv trening. Du må lytte og konsentrere deg.

Bingospill kan kjøpes rimelig i lekebutikker, men det kan være verd å investere i harde bingobrett med skyveluker.

Alternativt prøv spillet Bongi, et forenklet bingospill med færre tall på brettet.
Bongi spilles som vanlig bingo, men spillet varer ikke så lenge.
Det kan være 2 til 6 spillere. Legg tallene med baksiden opp i esken og leder av spillet leser høyt tallene. Har deltaker tallet på brettet sitt dekkes det med en brikke. Spillet slutter når en deltaker har fullt brett. Du kan se spillet her

Spillet kan også spilles som omvendt Bingo, en ekstra rask utgave av
spillet. Da gjelder det ikke å ha tallet som blir sagt. Har deltakeren tallet er han ute. Vinner er altså den som ikke har få noen av tallene sine trukket.

Ha små premier til gevinster. Det kan eventuelt være en kurv med forskjellige gevinster som såper, kort, sjokolader, lys, med mer.

En annen mulighet er å bruke skole eller barnehage i nærområdet. Elevene kan skifte på å si tallene og sitte med beboerne og hjelpe til med å finne de rette tallene. Gevinstene da kan være å få velge en allsang.

Spenningen er lik for alle aldre. Lev deg inn i spillet og bygg opp forventningene. Gjør spillet til en lek. Det skal være gøy!