Synge

”Alle fugler små de er”, ”Den fyrste song”, ”Vi vandrer med freidig mot”, ”Nordmannen”, ”Blåveispiken”… Tekstene ligger som på rams hos de fleste av oss, ikke minst for den eldre generasjon. For de som har vanskelig for språk og ikke kan kommunisere verbalt, er det forunderlig å se hvordan ”sangsenteret” i hjernen kan være intakt. Vi kan bruke musikken som kommunikasjon.

Er det mulighet for å starte et kor bør man prøve å få til det. Både er det kjekt å synge og det styrker samholdet! Finnes det en ildsjel eller mulighet for en dirigent, kan det anbefales.

Du trenger ikke ha utdanning fra et konservatorium for å lede en god sangstund. Viktigst er å ikke ta det for alvorlig eller å være redd for å dumme seg ut. Og så er det selvfølgelig en fordel hvis du liker å synge! Det er en stor hjelp å kunne spille piano, gitar eller et annet instrument, men det går utmerket uten akkompagnement. Det finnes en del ”Syng med”- cd` er, men de kan være vanskelige å følge. En som kan anbefales, er Frelsesarmeens ”Sanger vi sang”. Men en god forsanger med kraftig stemme er et vel så godt alternativ.

Det må være en person som leder stunden. Syng laaaangsomt. Syng langsommere enn du selv synes er behagelig! Du kan godt ha en sangbok, men ellers er det best uten. Kvaliteten på sangen økes betraktelig hvis man ikke ser ned i sangboken. Mange har vansker med å lese eller følge med teksten. Om man bare husker første vers, ja så syng første vers noen ganger.

Bruk stemmen. Mange av beboerne har ”liten stemme”. De er ikke vant med å rope! Eller rettere sagt, mange voksne er ikke vant med å bruke stemmen. Det kan gjøre godt å få rope, prøv å legg et høyt ”Hei” inn for eksempel.

Tips til sangstunden:

  • Start rolig, Se alle og ønsk velkommen. Ha en fast startsang .
  • Finn et allsangsregister, ikke for høyt – ikke for lavt.
  • Variasjon. Ha sanger i forskjellige takter og tempo.

(Tytingvåg/Knudsen 2008)

Relaterte tips & idéer