Danse

Å arrangere dans på sykehjemmet kan være et friskt pust i hverdagen. Ha varierte tilbud slik at den enkelte kan velge hva de vil være med på. Det kan være en fast månedlig aktivitet for hele sykehjemmet, kanskje med eget orkester. Eller det kan legges på avdelingen en fast ettermiddag i måneden. Kanskje noen frivillige eller pårørende hadde likt  å arrangere dansen? Det gjelder ikke å være redd for å dumme seg ut! Det er ikke noen konkurranse, og hvis vi tør tøyse og leke litt, så kan det bli en veldig god stund.

Danse-spilleliste på Spotify finner du her

Gammeldans pleier å være populært blant mange. Kanskje kan en hyre en lokal spillemann, eller noen av medarbeiderne spiller trekkspill. De som ikke vil ut på golvet, kommer gjerne for å høre på musikken og kanskje klappe eller trampe takten.

Rullestoldans er en egen disiplin, men det trenger ikke være vanskelig. Ofte er den største barrieren at den som fører stolen ikke helt vet hva han skal gjøre.  Men det er ingen hokus pokus å danse med en beboer i rullestol. Kjør stolen taktfast frem og tilbake. Drei den rundt i sirkler og følg med på reaksjonen til beboeren.

Temadans er et annet forslag til et annerledes dansearrangement. Spill for eksempel gamle slagere eller musikk fra en bestemt tidsperiode (Lilli Marleen, We`ll meet again, med mer) Server sandwich i pausen. Hattedans eller utkledning kan også piffe opp stemningen. Eller hør om beboerne har forslag!

Utstyr: Godt fottøy… ikke dans i slippers!
Musikk, orkester eller cd
Godt mot, ikke vær redd for å ha det gøy!

Sittedans:

Det er Seniordans Norge (SN) som har et lett tilgjengelig program for alle som har lyst til å bevege seg i samdans selv om en ikke lenger kan ta føtter og dansegolvet i bruk. Etter instruksjon i enkle bevegelser, er det en utrolig opplevelse å fortsatt kunne danse, selv om det er fra sittende posisjon. Svært mange har opplevd hvordan musikk, rytme og takt virker inn på hele kroppen. Å stimulere denne følelsen, blir for mange en både fysisk og psykisk opptur. De kvikke, gode dansene, eller de minnerike melodiene fra yngre dager omsatt i bevegelighet, styrker både krefter og følelser. (fra hjemmesiden seniordans-i-norge.no) Det gis jevnlig kurser i sittedans.

Relaterte tips & idéer