Utendørsaktiviteter

Den friske luft gjør som før skrevet oss godt. Det kan lette hodepine og virke oppkvikkende på de fleste. Det kan også gi bedre søvn. Mange har vært vant med å være mye ute og trives i frisk luft, og det går an å flytte de fleste aktiviteter utendørs. Man kan lese, male bilder eller blot ta seg en drøs og kjenne på vind og vær.

For noen er det herligste å sitte i solveggen og nyte varmen.

Andre ideer til utendørsaktiviteter kan være:

Petanque er et kulespill  som helst spilles med stålkuler på et underlag av grus. Målet for spillet er å komme nærmest en liten kule av tre. Denne har mange navn, men kaldes hovedsakelig for ”grisen”. Petanque er et spill langt de fleste kan være med til og et glimrende lagspill. Det kan være 2 eller 3 på hvert lag. Da har man en eller to kuler hver. Det går an både å stå og sitte når man skal kaste kulen. Spillet kaldes også Boccia eller Boule, og skal helst spilles på en flat grusbane, men gressplenen kan også brukes. Kulene er av plastikk, tre eller stål og dermed i forskjellig vekt. En tung kule er lettere å kontrollere, men krever selvfølgelig også mer styrke!

Hva med en turnering mellom avdelinger, andre sykehjem eller i nabolaget?

Krolf er en krysning mellom golf og kroket. En krolfbane har 1 til 12 hull, alt etter områdets størrelse. Hvis det er plassmangel kan man spille til samme hull fra flere forskjellige steder slik det virker som det er flere hull. Gresset må gjerne være ujevnt og med naturlige hindringer som busker, blomsterkasser, treer og stener. Det  gjør kun banen morsommere! Man spiller med kroketkuler og køller (de kan kortes for rullestolbrukere). Det gjelder å få kulen i hull med færrest mulig slag.

Andre utendørs spill kan være ringspill, dart, bowling, ball, klinkekuler eller gamle leker. Det kan være ”Ta den ring og la den vandre” hvor man har en lang snor og trer på en ring. Syng sangen og la ringen gå rundt. Eller leken ”Doning” hvor man tegner opp en strek på bakken og kaster med mynt eller kork. Vinneren er den som kommer nærmest.

Man kan også mate fugler på fuglebrett hvis sykehjemmet har det, eller mat småfugler i hagen. Noen steder er det ender og svaner i nærområdet som det er hyggelig å mate. Husk at endene ikke tåler brød.

Det går også an å ha trim eller ”Følg meg”ute: Stå eller sitt i en ring. Førstemann gjør en bevegelse og alle etterligner den. Nestemann finner på en ny bevegelse og så videre.

Følg Hageløypen fra Aktivitetskassen.

Heng opp de laminerte ark forskjellige steder i hagen. Heng dem i lesehøyde som passer barn og rullestolbrukere. Ta dem ned når de blir stygge og lag eventuelt nye med nye spørsmål og oppgaver. Løypen kan også gjøres innendørs, eventuelt med tilpassede spørsmål og oppgaver.

Løypen passer fint når det er familiebesøk eller man kan lage turgruppe i avdelingen.