Velvære

Pust liv i sykehjemmets badekar!

Noen steder har man allerede lagt flotte velværerom med eget personal til å gi beboerne en helkroppsopplevelse.

For det er stor velvære å få et karbad, bli smurt inn etterpå og kanskje få litt massasje samtidig.

Duftende oljer, tente lys og en myk svamp kan gi en utrolig effekt og ha en stor avspennende virkning. Huden blir tynnere og mer sensibel med alderen, og det er viktig å gi den god fukt. Oljer egner sig bedre enn krem til det. Er huden fuktig tar den bedre inn oljen. Sett gjerne på beroligende musikk, enten klassisk eller en avspennings cd.

Sengeliggende beboere kan ha stort utbytte av et bad, og for de som har vanskelig for å kommunisere med språk er det spesielt flott å observere den avspennende virkning et varmt velduftende bad har på en stiv og sammentrukket kropp. Det er dog verd å nevne at ikke alle liker å bade, og det er viktig å observere kroppsspråk . Og … Husk å sjekk temperaturen!!!

 

Fotbad:

Å gi et fotbad kan også ha en makeløs effekt! 10 minutter i en balje med varmt vann og god olje gjør underverker på alle ben. En del har nedsatt blodkretsløp i føttene, og har ofte kalde ben. Et fotbad får opp sirkulasjonen og gir varme langt ut i tærne. Etterpå er det deilig å bli smurt og massert med en  god olje eller fet krem. Til deg som skal smøre, husk å ha en god arbeidsstilling. Sett deg på en lav krakk foran beboeren, og ta føttene hennes på knærne dine eller på en passende krakk.

Vi tenker ikke så ofte på hvor lite kroppskontakt beboerne får. Vannet stimulerer og  avgrenser kroppen. For de som får lite kroppslig stimuli og har nedsatt sensibilitet eller neglekt, er det en god måte å føle kroppen på. For etterpå å bli frottert i et mykt håndkle.

 

Utstyr: badekar/badefat, olje eller mild såpe, krem, aromalys, musikk, myke håndklær, god tid!