Bake

Duften av hjemmebakt brød og nystekte kaker er kjent og herlig for de fleste, og mange beboere har vært vant med å bake hjemme. De har gjerne en favorittoppskrift som aldri slår feil og som de vil gi videre. Diskusjon og utveksling av bakeerfaringer kan bli en fin samtale og man kan dele mange har gode minner om hjemmebaksten.

Vaffelsteking er en yndet aktivitet, og oppskriften kan ivrig diskuteres. Skal det brukes surmelk? Hvor mange egg? Natron? Og så videre. Men man kan også lage mange andre godsaker. Muffins, småkaker, boller, cookies med mer.  Eller mindre søte saker som kjeks og rundstykker.

Gjærdeig til brød og boller kan være tung å røre, men mange kan være med å måle opp og ta i ingredienser. Del opp deigen i mindre emner og trill bollene. Å pensle med egg eller melk etterpå er også en aktivitet. Det finnes helt flotte 1-2-3 poser med gode kaker, boller, muffins som også er fine å bruke. Alt trenger ikke bli lagt fra bunnen!

bake

Torilds grove kjeks

2 dl           solsikke kjerner
1 dl           sesamfrø
1dl            linfrø
6 dl           havregryn
1 dl           sukker
1 ts           salt
1 ss           hornsalt
150 g       smeltet smør
3 dl           syrnet melk eller rømme
1                egg
ca 6 dl      mel

Bland alt godt – kjevles – trykk ut med en kopp eller lag ruter. Stekes ved 200 grader i ca 12 – 15 minutt. Ta 2 brett i varmluft.  Det blir 4 fulle brett. Oppbevares i tett boks.

 

Havrekjeks uten sukker

 3 dl havregryn,
3 dl sammalt hvete fin,
1 krm bakepulver,
1 krm salt,
100 g romtemperert smør,
3 ss kefir
2 ss honning.

Bland det tørre og ha i smør, kefir og honning. Hvil deigen en time i kjøleskap. Rull den ut og stikk ut kjeks med glass eller lignende. Bag ved 175 grader i 15 minutter.