Se på tv

I mange sykehjemsavdelinger er tv-en rett og slett en bråkmaker uten like. Særlig reklamekanaler hvor volumen går opp hver gang reklamene kommer på. Da går skuldrene til beboerne opp simultant! Bruk tv med omhu. Unngå å plassere beboere ukritisk foran tv i timevis mens tilfeldige program ”surrer” på lufta.

Når det er sagt er det også mye bra på tv. Mange spesial programmer med naturfilm, historiekanaler, dyreprogrammer mm. Men utrolig mye moderne tv er klippet veldig raskt, håndholdt filmet, med mange lydeffekter og musikk som bare kan virke som støy. Så velg programmer med omhu. Skru på og skru av!  Ha en krok med tv, ikke bruk stuen. Tenk på hvem som vil se på tv-en. Er det beboerne eller personalet? Mange har sikkert observert stor forskjell i uro senere på kvelden hvis tv-en har stått på eller vært av.

Gode tv programmer for beboere på sykehjem kan være store begivenheter som olympiske leker, kongelige brylluper, store fotballturneringer eller andre store sportsarrangementer. Man kan lage ekstra hygge ut av disse stunder.

Det finnes også kjekke musikkprogrammer både på nrk men også mange tyske kanaler har store påkostede musikkshows hvor det ikke er høyt tempo eller hurtige klipp. Togturen med Bergensbanen eller turen med hurtigruten er også kjekk underholdning.

Kanskje de pårørende har lyst å komme og se på tv sammen med beboeren og spise litt smågodt? Det kan være en anledning til å være sammen igjen om tv-en.  Slik det gjerne var før.

I en artikkel i sykepleien (17-2009) skriver arkitekt Svein Rasmussen at

den verste måten å være tv slave på må være når gamle folk, mer eller mindre demente, blir plassert i en halvsirkel foran en skjerm full av reklame og film myntet på amerikanske tenåringer.

(..)Samtidig vet vi at stimuli bør begrenses for demente, både når det gjelder mengde og utvalg, for å unngå økt forvirring. Det er meningen at fjernsyn skal fungere som et samlende element, men sannsynligvis bidrar det bare til økt forvirring blant beboerne.

Men tv kan også fungere positivt. En sjelden gang vises olympiske leker eller et kongebryllup, fordi personalet akkurat da har valgt (det reklamefrie) NRK, og man har erfart at flere følger med ved slike anledninger. En sykehjemsleder fortalte meg i fullt alvor at beboerne blir friskere (får høyere funksjonsnivå) under OL. Dette viser at tv også kan fungere positivt. (..)

(Rasmussen 2009)