Gjøre husarbeid

Det har vist seg under kartleggingen av interesser at særlig mange kvinner fortsatt har lyst å gjøre husarbeid. Det har vært en av de daglige rutiner, og det er fortsatt viktig å føle seg nyttig og kunne bidra til fellesskapet.

Vaske opp og skylle av: kopper, tallerkener og bestikk før de settes i maskinen er en god måte for beboeren å bidra på.. Å ha hendene i varmt vann kan virke beroligende, i tillegg til at det varme vannet kan virke smertelindrende for vonde ledd. Beboere som ikke klarer å stå, kan bruke arbeidsstol i riktig høyde eller sitte på rullatorsetet, som er høyere enn vanlig stol. Åpne gjerne skapdører, slik at knærne komme inn i skapet. Da kommer beboer nærmere kjøkkenbenken og får en bedre arbeidsstilling.

Tørke bordet: Det går an å tørke bordet rett foran seg med en fuktig klut. Da vasker man så langt armen rekker.  Andre kan være med å vaske over hele bordet.

Tørke støv:  Det finnes gode moderne støvmopper med lange skaft. På den måte kan man komme langt omkring med støvtørkingen selv hvis man er i rullestol. Tenk også på at det går å kjøre rullestolen bort til der det skal tørkes! Noen kan håndtere små pyntegjenstander, mens andre har nok med å tørke større flater som bord, hyller, vinduskarm, TV og lignende.

Brette sammen tøy og stryke tøy: La beboere være med å brette sammen tøy, kluter og håndklær. Still strykebrettet lavt ned så det blir en god sittearbeidsstilling.

Pusse sølv: Beboere med god håndfunksjon klarer å pusse små gjenstander, som teskjeer og lignende, men en bør vurdere/ fordele arbeidet etter funksjonsevne (syn, finmotorikk). Dekk gjerne bordet til med aviser og ha tilgjengelig  nok pussekluter til alle.

Vanne blomster: Plasser vannkannen på rullatorsetet. Kanskje også en liten kurv til å kaste visne plantedeler i. Eller sett blomstene lett tilgjengelig på bordet. Bruk en liten vannkanne som er lettere å håndtere og ikke veier så mye. Det kan være en liten drikkevannflaske. Kjør rullestolen inn til vinduskarm eller bord hvor blomster/planter står.

Borddekking: Sett tallerkener, kopper, glass og bestikk klar på bordet. Beboere med bra gangfunksjon kan være med på borddekking. De som er mindre mobile kan utføre andre oppgaver, f.eks. brette servietter og legge på duk.

Relaterte tips & idéer