Trim – Mosjon

Trim gir glede og overskudd. Noen sykehjem har tilbud om fellestrim på faste dager. Andre arrangerer trim på avdelingen. Her bør en vurdere hvilket nivå brukergruppen er på når en velger øvelser. For at de fleste skal ha mulighet for å delta, kan det være greit å ha sittende trim. Ved å sette stoler i en sirkel får en god kontakt med brukerne. Musikken varierer, men er tilpasset brukergruppen. En merker fort om musikken faller i smak, da mange synger og traller med under trimmen. Humor er et viktig element, og det skal være kjekt. Målet er ikke å prestere perfekte øvelser. En er med på det en selv klarer. Alle kan noe. Det er viktig å tilpasse trimgruppen så den består av beboere på samme funksjonsnivå.

Morgenstrekk 10 minutter:
Start morgenen, før frokost, med å strekke kroppen godt igjennom. Sett på rolig melodisk musikk. Start med å rulle med skuldrene i langsomt tempo. Strekk armene frem og rund ryggen. Trekk albuene bak og skyv brystet frem. Strekk armene opp, mot taket, til siden og frem. Strekk på kne et ben om gangen. Lag sirkelbevegelser med foten. Bøy og strekk fingrene. Det kan være lurt å kjøre samme program hver morgen. Det gir trygghet og forutsigbarhet.

Trimgruppe 30 minutter:
Sett stoler i en sirkel. Trimmen utføres sittende, slik at alle kan delta. Sett på fin musikk og lag et enkelt trimprogram tilpasset brukergruppen. Musikk er et viktig redskap her. Det kan være lurt å ha en variert rytme (en melodi med hurtig takt avløses av en roligere takt, så en hurtigere igjen) Musikken stimulerer ofte til en bestemt type bevegelse og skal være med på å underbygge eller forsterke øvelsesvalget.
En kan for eksempel starte med taktfast musikk og marsjere (bruk armer og bein).  Tenk på de store muskelgrupper først (lår, arme, legger mm). Ikke vær redd for å gjøre den samme øvelse en god stund. Det kan ta en stund før alle deltakerne er med i øvelsene. Du blir sannsynligvis fortere lei enn de!

Veksle med litt roligere musikk: beveg kroppen fra side til side, sving med armene. Lag sirkelbevegelser med armer og bein. Strekk og bøy albuer og knær. Jobb med pusten. Få pusten godt ned i magen. Pust inn og strekk armene opp, pust ut mens armene går ned. Svingøvelser med armene er en god øvelse som myker opp skuldrene, gir avspenning,g og virker smertedempende på stive vonde skuldre.

Som avslutning kan man bruke en ballong. Kast/slå den rundt i sirkelen, noe som ofte vekker latter og gir en god avslutning.  En annen mulighet er en stor fallskjerm deltakerne holder mellom seg. Avspenning kan også være en god avslutning. Hold- slipp er en enkel metode hvor man spenner en muskel i 10 sekunder og deretter slipper muskelen. Virker veldig godt på ansiktsmusklene også. En annen metode er å lukke øynene og tenke på pusten. Hver gang tankene flyr til andre ting, må du vende tilbake og konsentrere deg om pusten. Inn-ut-inn-ut…

 

Utstyr: Stoler helst uten armlene, cd og cd- spiller, annen musikk, ballong eller ball, tau, «fallskjerm!»

Relaterte tips & idéer